A Bold New Vision for Concept

The roof is rebuilt and complements the original façade. Brick by brick a new chapter in the Life of Concept is emerging. This summer, we relocate across the road to a new home, a building once neglected and unloved, to a revitalised place full of expectation and hope. Our building, cornering both Ivy Road and the High Street has it’s own story – former stable, a coach house, a tram station and bank. No.157 is steeped in history and, what a privilege it will be for us to occupy this space.

Gosforth once known as Bulman Village, transformed over time from a rural landscape to a thriving row of trade. When the Romans arrived here in 55AD, local people bred geese on the nearby River Ouseburn. The land became known as ‘Goose Ford’. The High Street was part of a trunk route stretching from London to Edinburgh and, in 1902 was linked by tramway to Wallsend, the racing course and the centre of Newcastle. A gentleman who first came to the Concept flagship practice as a patient was born in the 1900’s. It was a privilege to hear his nostalgic recollections of the street: it’s theatre palaces, grand houses, stone front shops a splendid tree lined avenue, wide enough for carriages.

Our relocation plan for Concept Eye Clinic is predicated on the basis of sustainability and the development of a vital health care provision located in the heart of the local community. Perceptions about the restoration of the building – in keeping with the existing stone façade of it’s neighbours, has been viewed positively as both a timely and welcome regeneration. No.157 seeks to build on the trust ascribed to Concept. With scientific advancements in optometry, it will provide, beautifully displayed new frame collections and state-of-the-art clinical facilities with Zeiss technology to offer enhanced eye examinations, all in a relaxed environment. There will be no compromise here on Concept’s signature care.

The Concept story continues, with our heartfelt appreciation to You. We are proud to be a part of our local community and heritage on the High Street.

“Personally, this project is not just about aesthetic design, but about form, function and well being. A space that provides an exemplary and positive experience. Our patients deserve that.” Vik Kumar, Managing Director